Leuke, leerzame en interactieve training. Ik heb een andere kijk gekregen op verschillende technieken van ‘leidinggeven’ ,oftewel een ander kijk over beïnvloeden”.
Een korte samenvatting van de inhoud:
Bij leidinggeven komt veel kijken, een belangrijk aspect van leidinggeven is beïnvloeden. Zeker als je dingen voor elkaar wil krijgen bij de mensen waaraan je leiding geeft, of bij de directie als je veranderingen wil doorvoeren. Om dit soort gesprekken succesvol te voeren kun je gebruik maken van verschillende stijlen en gedrag. in de basis kan er onderscheid worden gemaakt tussen duw en trek gedrag, ook wel push en pull genoemd. Vanuit deze basis kun je vervolgens een onderverdeling maken in drie verschillende gedragstijlen: ‘denk gedrag’, ‘doe gedrag’ en ‘voel gedrag’. In de praktijk is gebleken dat leidinggevenden die kunnen schakelen tussen alle drie deze stijlen, invloedrijker zijn. wel moeten ze seperaat worden ingezet anders heeft het geen effect.
Voor het onderdeel adviseren zijn we vooral dieper ingegaan op d e formele en informele structuur van de organisatie. Tip: Herken verschillende actoren binnen een bedrijf. Je hebt de structuur, protocollen en procedures op papier, maar er ontstaan ook onderliggende lijnen. Door te weten wie waar invloed op heeft kun je beter bepalen wat er nodig is om je doel te bereiken. Vergeet hierbij niemand in de informele structuur, er hangt geen label aan iemand en iedereen kan invloed hebben.
Belangrijkste eyeopener voor Iris was de uitspraak: There is always a meeting before the meeting. Hiermee wordt bedoeld dat zowel de informele structuur vooraf aan de vergadering moet worden beïnvloed, maar daarna ook de formele structuur tijdens de vergadering.
Oefeningen
Om de “theorie” tijdens de training duidelijk te maken hebben we verschillende oefeningen gedaan. Leuk voor de afwisseling en zo bekijft de inhoud beter.
Een van de oefeningen was de satéprikker loop. In tweetallen moesten we een stuk lopen, met een prikker tussen 2 wijsvingers. Tijdens deze oefening werden de effecten van ’trek’en ‘duw’ gedrag duidelijk. De juiste druk uitoefenen en contact houden blijken essentieel om het beste resultaat te bereiken.
Daarnaast hebben we nog een oefening gedaan die je leerde bepaalde gedragsstijlen te herkennen. Door gedrag te herkennen kun je er gemakkelijker op inspelen. Met behulp van de laatste oefeningen kwamen we tot de conclusie dat een kleine wijziging gemakkelijk een kettingreactie kan veroorzaken.
Tips & tricks
Ik vond het een leuke, leerzame en interactieve training. Ik heb een andere kijk gekregen op verschillende technieken van “leidinggeven”, oftwel beïnvloeden. Nog een paar laatste tips & tricks die ik zeker meeneem.
- Blijf altijd authentiek, een toneelstukje spelen heeft geen zin.
- Bij denkgedrag is ‘less is more’ overspoel iemand niet met argumenten.
- Alle gedragingen zijn aangeleerd gedrag en kunnen daarom worden ontwikkeld, doe daar iets mee.
- Ben bewust van je omgeving.
- Iets onthullen van jezelf kan helpen om een diepere laag bij een ander te bereiken.
Om af te sluiten gebruik ik graag de laatste uitspraak van de trainer:
Onderhoudt je gedragsrepertoire, wees alert, blijf jezelf en……
GENIET!
Geschreven door Iris Vissers – Finance Professional @i4talent