#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

Wil je een goeie ondernemer worden? Ga sporten!

Wil je een goeie ondernemer worden? Ga sporten!

We waren bij i4talent altijd al heel erg pro-oranje – het is niet voor niks onze huisstijlkleur – maar deze week is er helemaal geen houden meer aan. Ik heb een uitnodiging gehad voor een interland van de Oranje-dames bij het WK Voetbal in Frankrijk. Even afgezien van het chauvinisme (aan mij heb je een slechte trouwens): dit is iets waar je mij een groot plezier mee doet. Sport en ondernemen lopen bij mij als een Ferrarirode draad door het leven. Ik heb allerlei sporten gedaan, van autoracen en boksen tot karate tot binnenkort mountainbiken. Dwars door Zambia als je het wilt weten, en voor het goede doel: om geld binnen te halen voor Orange Babies.

Vergeet je sportcarrière niet!

Eigenlijk zou dat voor iedere ondernemer moeten gelden, dat hij of zij ook de sportcarrière niet vergeet. Wat dat betreft heb ik er nooit het maximale uitgehaald. Op het moment dat ik een sport een beetje beheerste (of dacht dat ik dat deed!), werd ik alweer nieuwsgierig naar een volgende uitdaging. Misschien had ik door moeten gaan in de een of andere sport en me niet meteen vol gas op een zakelijke carrière moeten storten. Ik zal het in ieder geval iedereen met een béétje talent aanraden: haal alles uit je sport wat erin zit.

Eigenlijk zou dat voor iedere ondernemer moeten gelden, dat hij of zij ook de sportcarrière niet vergeet.

Ik vind het in het zakenleven namelijk een pré als je op hoog niveau hebt gesport. Een topsporter weet dat je niet altijd op het hoogste treetje van het podium kunt staan, maar dat tegenslagen er ook bij horen. En dat je daar niet te lang over blijft treuren, maar er motivatie uithaalt. De discipline die je nodig hebt om aan de top te staan komt je van pas als je werkt. Als topsporter leer je planmatig denken. Je kunt niet vandaag beginnen en morgen Olympisch goud halen. En als sporter ben je geestelijk en lichamelijk fitter om elke dag op je werk te presteren. Om die reden heb je een streepje voor als je bij i4talent komt solliciteren en op je cv hebt staan dat je pakweg op een redelijk niveau hebt gevoetbald.

O ja, dat voetbal, daar begon ik mee. 

Als ik even heel eerlijk ben: ik zit van de week niet zozeer in het stadion als voetbalfan, maar wel als vrouwentopsportfan. Zeker de voetbalvrouwen kunnen op mijn sympathie rekenen, omdat ze veel te lang in de schaduw hebben gestaan van de mannen. En nog altijd heb ik het idee dat de vrouwen zich veel meer moeten bewijzen dan de mannen. Maar laten we ook een beetje reëel zijn. Fysiek zullen vrouwen zich nooit kunnen meten met de mannen. Bij Dafne Schippers zeurt er ook niemand over dat je met 22 seconden op de 200 meter niks voorstelt in veld met mannen. En toch genieten we van haar prestaties. Terecht.

Sporten dus. De komende week begint de zomer officieel. Hoeveel meer redenen wil je hebben om je spieren eens extra aan het werk te zetten. O ja, en duim even mee voor de Oranjemeiden hè!

Chief Pirate Officer – Daniëlle Kleyheeg