#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

Blog: Vacature op de zaak: clown gezocht

Blog: Vacature op de zaak: clown gezocht

De Hofnar

In de middeleeuwen was het heel gewoon als een koning (koninginnen hadden nog een emancipatieslagje te maken) er een hofnar op na hield. Die hofnar was een grappenmaker die de hele dag in een gek carnavalspak liep. Terwijl iedereen moest uitkijken dat je niet met je kop onder de guillotine terecht kwam, kon de hofnar alles zeggen. Jammer dat die narrentraditie verdwenen is. Met i4talent zouden we zó een paar koningshuizen kunnen opnoemen waar we zo’n hofnar zouden kunnen detacheren…

Maar ook op de zaak zou een hofnar of clown goed werk kunnen doen. Want een beetje plezier tussen negen en vijf op werkdagen: mág dat misschien, naast je salaris, je 30 vakantiedagen en je e-bike van de zaak? Van mij wel. En ik denk ook van een heleboel medewerkers in bedrijven. Je kunt geen onderzoek van de afdeling recruitment meer openslaan of de conclusie is hetzelfde: de nieuwe generatie werknemers kijkt niet alleen meer naar salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, die wil het gewoon naar de zin hebben.

Je ziet dat die plezier-op-het-werktrend voor veel bedrijven nog een struggle is. Zijn we daar niet te serieus voor? Moet dat nou, de vergaderzaal ombouwen tot een bos? En is dat ene personeelsfeest in het jaar niet genoeg dan?

Iets geks

Natuurlijk heb ik makkelijk praten. Toen ik met i4talent begon hebben we onszelf meteen al niet heel serieus genomen. Doen we gelukkig nog steeds niet, gelukkig. Vanuit die achtergrond heb je niet zo gek veel durf nodig om weer eens iets geks te doen. Maar als je een groot bedrijf bent dat het altijd heel formeel heeft georganiseerd, dan is het wel een hele stap om náást de trap ook een glijbaan te installeren.

Doe het gewoon. Neem die clown in dienst. Selecteer niet alleen maar op diploma’s en ervaring, maar ook op clown-skills. Het hoeft allemaal niet zo braaf, alleen maar omdat braaf zijn hoort. Want waar gaat het nou nog steeds om in een bedrijf? Precies, om het resultaat. En dat resultaat bereik je eerder met mensen die zich ergens op hun gemak voelen en zichzelf kunnen zijn. Heel vaak serieus (zoals je ook van onze medewerkers verwacht dat ze serieus jouw finance regelen) maar als het moet ook even gek. Als die hofnar van een paar eeuwen terug.

Danielle Kleyheeg
CPO (Chief Pirate Officer)
danielle@i4talent.nl