#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

Sorry, deze blog is ‘for ladies only’

Sorry, deze blog is ‘for ladies only’

Daniëlle, naar de Barbie-film geweest?’ ‘Heb je al roze laptops ingekocht?’ ‘En mogen we het nou nooit meer over voetbal hebben?’ Tja, ik kan de – mannelijke – grappen natuurlijk wel raden op onze nieuwe campagne. Welke campagne? Nou, meer vrouwen in IT-functies bij i4talent. Met ‘IT op hakken’ gaan we die scheve verhouding eens rechttrekken. Tenminste: we gaan een stevige poging daarvoor doen. Want ik snap ook wel dat we niet ineens iets veranderen wat al sinds de uitvinding van de computer aan de gang is.

Ik heb het niet precies uitgerekend. Maar het zou heel goed kunnen dat zo’n 50% van de wereldbevolking vrouw is. Alleen moet je dat sommetje niet maken bij onze IT-tak. Man man man, wat een scheve verhouding. Welgeteld nul vrouwen. Ik vind dat niet kunnen voor een bureau als het onze in 2023. Als heel Nederland vindt dat inclusiviteit moet op de werkvloer, blijven wij niet achter. Sterker nog, we lopen – op die vrouwelijke IT-consultants na – voorop. Je vindt hier een afspiegeling van de maatschappij. Met, heel inclusief, een vrouw aan de top. Waar wachten we dan op?

Tuurlijk. Een beetje realisme is mij ook niet vreemd. Als we het helemaal goed zouden doen, dan moet je ergens bij de opleidingen beginnen. In het onderwijs begint de scheefgroei al. Ik zie mezelf echter niet zo snel minister van Onderwijs worden in het komende kabinet. En voordat we zover zijn dat er meer vrouwen uitstromen uit IT-studies, ben je een generatie verder. Houden we niet van bij i4talent, van lang wachten. We gaan liever tot actie over.

IT op hakken dus. (En niet hakken op IT hè, als je website een keer down is.) Want ik weet zeker: vrouwen in IT-rollen zijn er. Sterker, we hebben er al een heleboel gesproken, bij i4talent. En we hebben ze niet alleen gesproken, we hebben ze ook al enthousiast gemaakt. Genoeg plannen die we gaan uitrollen. Van inspiratiesessies met powervrouwen tot en met een kijkje achter de schermen bij NAN, gespecialiseerd in zakelijke maatpakken. En van een samenwerking met Lead Your Future – kickstarter voor vrouwelijke carrières – tot misschien wel een rondje als co-driver bij Driven by Ambition, het vrouwenraceteam dat we sponsoren.

En even voor de duidelijkheid: we blijven nog steeds dezelfde kwaliteit nastreven die we gewend zijn bij i4talent. Is een man toevallig net even meer passend bij de vacature, dan gaat hij de opdracht doen. Punt. We gaan niet overcompenseren. Het is ook geen emancipatieverhaal, dat we ineens gaan opdissen. Welnee. Het is 2023, we leven in een inclusieve maatschappij. Het gaat me niet alleen maar om die ‘eerlijke’ verdeling. Vrouwen kijken anders tegen problemen aan. Vrouwen voegen iets toe aan onze IT-dienstverlening. Combineer dat met de typische mannelijke kwaliteiten en ik denk dat wij maar vooral onze klanten daar voordeel van gaan hebben. Ik heb er dus alle vertrouwen in. Zodra we tien vrouwen hebben gaat hier de champagne open.

Ik zal het grapje zelf maar even maken, mannen. Ja, de roze.

Daniëlle Kleyheeg

Chief Pirate Officer