#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

BLOG:OH, DUS JIJ WILT WEL EVEN FINANCIEEL DIRECTEUR WORDEN?

BLOG:OH, DUS JIJ WILT WEL EVEN FINANCIEEL DIRECTEUR WORDEN?

Je hebt net de jeugdopleiding van Ajax afgerond. Nog geen enkele wedstrijd in Ajax 1 gespeeld. Maar je vindt wel dat bondscoach Ronald Koeman je meteen moet selecteren voor het Nederlands Elftal. Klinkt niet heel realistisch, ben ik helemaal met je eens. Toch maken we die situaties bij i4talent regelmatig mee. Hbo’ers en wo’ers met een aardige titel op zak, nog geen maandag meegemaakt in het echte bedrijfsleven maar wel met het idee dat ze meteen ergens als financieel directeur aan de slag kunnen. Of op z’n minst als business controller.

Ik mag dat wel, die drive bij die jonge talenten. Geen gemuts, doorpakken. Niet dat ik er iets van bij mezelf herken hoor. Of ik destijds van school kwam met het idee een succesvol detacheringsbureautje op te zetten? Welnee. Ik had geen idee wat ik met die doctorandustitel aan moest. Gewoon werken, en dan maar zien wat er van zou komen. (Da’s achteraf best nog aardig uitgepakt).

Het zal ook wel een sign of the times zijn. Er is wat op los gepamperd in de opvoeding van de kleintjes. Hele generaties zijn opgegroeid met het idee dat ze alles konden bereiken en dat de wereld, hún wereld, maakbaar is. Maar ja, om bij een béétje bedrijf uiteindelijk financieel directeur of business controller te worden: daarvoor moet je echt nog wel even je best doen. Kilometers maken, heb ik het dan over. En vooral goed weten wat je wilt en of die ambitie eigenlijk wel bij je past. Daar zijn die dertien ambachten van mij heel goed voor geweest. (Niet verder vertellen, maar ik heb nog weleens op skates strooifolders rondgebracht op een vakbeurs) Die jaren dat ik niet wist wat ik later wilde worden, hebben er uiteindelijk wel aan bijgedragen dat ik ooit i4talent begon. The rest is history.

Ik snap best dat al die jonge talenten van tegenwoordig daar helemaal het geduld niet voor hebben. Ze beginnen al veel later met werken, omdat er na de studie nog een jaartje gebackpackt moet worden. En aangestoken door de FIRE-filosofie moet je ook nog eens voor je veertigste financieel onafhankelijk zijn. Blijft er niet eens zo gek veel tijd over om carrière te maken. En dan kun je maar beter meteen op de goeie stoel gaan zitten op het bedrijfsleven.

We hebben er iets op gevonden bij i4talent: jong talent door de scanner halen. Wil je bij ons aan de slag, dan begin je met een uitgebreide SCAN die uitwijst waar het heen kan gaan met je kwaliteiten en competenties. Je hébt nou wel die bachelor Finance & Control, maar ben je dan ook de ideale controller? Of heb je die bachelortitel omdat je toevallig weinig moeite had met die vakken? De uitkomsten van die SCAN zijn handige input voor onze Talentmanager, die de jonkies meteen de juiste kant op kan dirigeren. En dat is niet altijd de kant die een opleiding uitwijst, blijkt uit de eerste resultaten van onze scans.

Het scheelt professionals de tijd om te ontdekken wat ze eigenlijk willen. Het levert ze vanaf dag 1 meer werkplezier op. En fun, laat dat nou iets zijn waar we bij i4talent nogal van houden…

Daniëlle Kleyheeg

Chief Pirate Officer i4talent