#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

M’n duurste managementcursus ever

M’n duurste managementcursus ever

Achteraf is het een ervaring geweest die ik niet graag had willen missen.

Eén waarvan ik nog altijd profijt heb, omdat ik er veel van heb geleerd. Ik heb het niet over een zakelijk succes, ik heb het over de tijd dat we met i4talent een mindere periode doormaakten. Ja zeker, die hebben we ook gekend. Want het lijkt misschien wel of we hier altijd hiephiephoeratijden hebben meegemaakt, maar we kennen ook de andere kant van die gouden medaille. De crisis. En verkeerde partners.

We waren volop bezig met plannen. Nieuwe vestigingen, uitbreiding, investeren. Ineens leek het of die succesbeker in één keer leeg was. Alle plannen gingen onder de delete-knop en we moesten halsoverkop de boel stroomlijnen. Het was alsof je in een boot zat en er in no-time een storm opsteekt. Ik ben er achteraf blij om dat ik de moed niet ben verloren en nooit de hoop heb opgegeven dat het weer goed zou komen. Niet verslappen, maar doorzetten op pure wilskracht. Had ik toch nog iets aan m’n vroegere carrière als sporter…

Backup

Achteraf ben ik blij met de goeie backup die ik had. Fijn om iemand thuis te hebben die positief blijft, die het misschien niet voor je oplost, maar je wel op het juiste moment dat zetje in de rug geeft. En ik had meer van die mensen om mee heen om te kunnen sparren en weer inspiratie te tanken.

Wat ik ervan leerde was dat je niet iedereen blindelings moet vertrouwen, omdat er mensen zijn die jou puur voor hun zakelijke gewin nodig hebben. Je hebt het idee dat je samen die kar trekt, dezelfde ambities deelt, maar dan blijkt ineens dat mensen heel andere bedoelingen hebben. En gebeurt er toch iets, blijf dan zelf in de lead. Neem de belangrijke beslissingen vanuit je eigen onderbuik, hoe goed bedoeld alle adviezen van anderen ook zijn. Uiteindelijk ben je ondanks alle hulp en ondersteuning toch op jezelf aangewezen.

Het is alweer lang en breed achter de rug, die hele toestand. We kunnen weer positief vooruitkijken, net zoals we toen ook altijd zijn blijven doen. (Al kostte dat in die tijd ietsje meer moeite.) Waardevol is het zeker geweest. Zo’n ervaring maakt je scherper als ondernemer. Het is niet iets wat je op een doorsnee-managementcursus leert. Maar goed ook. Het was voor mij de duurste managementcursus ever…

Danielle Kleyheeg (CPO)
danielle@i4talent.nl