#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

Managementtraining van Max Verstappen

Managementtraining van Max Verstappen

Er is bij i4talent niemand te oud om te leren, dus ik zeker niet. Ik heb me daarom het afgelopen jaar een managementcursusje cadeau gedaan. Liefst 22 keer, elke keer op zondag. Op zondag? Ja, gewoon in m’n luie stoel, kijkend naar Viaplay. Daar kreeg ik ‘les’ van iemand die je over leiderschap niks meer hoeft te vertellen. Want als je net als Max Verstappen 19 van de 22 races in één seizoen wint, mag je jezelf wel een geboren leider noemen.

Oh, dus een beetje Formule-1 kijken noem jij een managementtraining, Daniëlle? Ho ho (ik lijk de kerstman wel), ik snap je verbazing. Maar inderdaad. Ik kijk altijd naar die races met twee ogen. M’n rechteroog is dat van de autosportliefhebber die ik nog steeds ben, van de Formule-1 tot een rally door de Alpen terwijl je ruitenwissers de regendruppels nog amper kunnen bijhouden. En dat andere oog kijkt meer zakelijk. Wat heb ik in 2023 opgestoken van de manier waarop Max z’n races rijdt en meteen in praktijk gebracht?

Zoek altijd de ideale lijn

We groeiden in 2023 nog altijd lekker door. Nee, misschien niet met groeicijfers die we in het verleden weleens gewend waren. Maar dat waren uitzonderlijke jaren, en we zitten nog altijd boven het branchegemiddelde. Natuurlijk is het een klein kunstje om die omzet verder op te krikken: door niet alleen mensen in dienst te nemen maar ook met zzp’ers te gaan werken. Maar dan wijken we wel af van onze lijn, want met die omzetgroei gooi je ook je rendement te grabbel.

Zorg dat je pitcrew op orde is

Die professionals die elke dag voor ons in het veld zijn, moeten kunnen terugvallen op de pitcrew in Reeuwijk. Daar moet alles vlekkeloos verlopen, zodat zij hun werk goed kunnen doen en een tijdelijke baan naar hun zin hebben. Ook als er achter de schermen gedoe is. Zoals afscheid nemen van mensen die in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld, maar niet langer mee willen. Je zou willen dat zo’n proces veel sneller gaat dan de 3,3 seconden die Max nodig heeft voor z’n bandenwissel. Maar je móet die knoop een keer doorhakken, om weer naar de toekomst te kunnen kijken met je pitcrew.

Inhalen mag, maar doe het strategisch

En óf we dit jaar een inhaalslag hebben gemaakt. We hebben de DRS aangezet in het aantrekken van Data professionals en IT-talenten. Dat allemaal vanuit een strategisch perspectief, want Finance en Data/IT worden steeds meer één. Je ziet dat de nieuwe generatie Finance professionals in hun werk steeds meer gebruikmaken van data.

Neem je risico’s gecontroleerd

Een bekentenis: ik heb best wel een beetje misbruik gemaakt van m’n imago als blonde vrouw die het zakelijk niet onaardig doet. Maar eeuwig geassocieerd worden met i4talent is wel het laatste dat ik wil. Daarom ben ik van de zomer twee maanden afwezig geweest. Gewoon om te kijken hoe het in Reeuwijk reilt en zeilt als ik er niet ben. Tuurlijk, een risico. En omdat ik net als Max wel van risico’s hou maar niet roekeloos ben, heb ik het managementteam een weekendje uitgenodigd op m’n vakantieadres. Zo kon ik me aan m’n belofte houden dat ik twee maanden niet op de zaak was, maar tóch feeling hield.

Max, bedankt. Het waren 22 heel inspirerende sessies! En als je een keer van stoeltje wilt wisselen, je hebt m’n nummer!

Daniëlle Kleyheeg

Chief Pirate Officer