#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

Blog: Lean Games!

Blog: Lean Games!

Aan de slag met Lego!

Vorig jaar was ik klaar met studeren en ging aan de slag als Young Finance Professional bij i4talent. Ervaring had ik nog niet, maar wel een goede dosis energie en genoeg kennis als bagage. Wellicht kunnen ze nog wat van al die verse universiteitskennis leren… Wat? Lean? Ja hoor, dat is even andere koek dan de schoolvoorbeelden van arbeidsproductiviteit en schaalvoordelen.

Gelukkig kreeg ik een cursus Lean van i4talent aangeboden en ook bij het bedrijf waar ik op opdracht was, kreeg ik ondersteuning. Want Lean is hot! Letterlijk vertaald is Lean het Engelse woord voor slank. Het houdt in dat je als bedrijf zo goed mogelijk probeert verspillingen weg te halen. De sleutel is het continu blijven verbeteren. Weet je iets dat beter kan binnen het bedrijf of op de afdeling? Mooi! Pas het toe en controleer of we vooruit zijn gegaan. En hetgeen het nog veel interessanter maakt: het is niet de baas die met de goede ideeën komt, maar iedereen komt met goede ideeen! Dat was ook nieuw voor mij, want ik was bij mijn bijbaantjes altijd netjes met een top-down structuur opgevoed. De baas zegt wat je moet doen en je doet het. Nee, Lean is even wat anders. Zeker voor leidinggevenden!

Het Lean-werken was gelukkig ook nieuw voor de collega’s bij mijn opdracht, dus dat was een mooi moment om dat samen te leren. En het mooie is: iedereen wordt er enthousiast van! Want je kent wel van die zinloze handelingen: je moet ze dagelijks doen, ze geven alleen maar frustratie en niemand wordt er beter van. Dan is dit hét moment om het aan te kaarten! En dat enthousiasme op de afdeling, daar wordt de baas ook weer blij van. Oftewel, ik was om!

Hoe het kwam dat ik helemaal lyrisch was van Lean? Dat lees je in de volgende blog: Lean met Lego!