#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

i4talent Challenge: Dare 2b inspired

i4talent Challenge: Dare 2b inspired

Young Professionals

Met een kop koffie in de rechter en een tweede set hersenen in hun linkerhand wandelen ze de arbeidsmarkt op. De mensen die gewend zijn aan een encyclopedie moeten nog een beetje wennen maar hé tijd zal het leren. Er ligt voor iedereen een enorme, gigantische wereld aan informatie, letterlijk binnen handbereik. En álles is hierin te vinden.

Die tweede set hersenen ken je natuurlijk als de smartphone maar ken je ook de mensen erachter? De jongens en meisjes die op de basisschool het krijtbord vervangen zagen worden door het smartboard, die ieder jaar een nieuwe iPhone kochten en gewend zijn aan onvoorstelbaar snelle technologische vooruitgang? Deze Young Professionals staan nu aan het begin van hun carrière, hebben grenzeloze toekomstdromen en zijn klaar om hun mening te laten horen en daarmee de wereld te veranderen .

Dagelijks zien zij in de palm van hun hand een wereld waarin alles te vinden is, waarin alles te zien is, en waarin overal over gepraat kan en mag worden. Een wereld zonder grenzen, zonder verboden en zonder taboes. En dan kijken ze op, en zien ze een wereld mét grenzen, met regels, wetten en helaas nog steeds taboes. “Dit kan toch allemaal anders?”, is dan snel de gedachte, “Vrijer, beter, sneller. Weet je wat ik ga doen? Ik ga de wereld veranderen. Ik pak m’n spandoek, ik ga de straat op en ik pleit dat…” Vul maar in: President Trump moet opstappen, de studiefinanciering teruggehaald moet worden of dat we gewoon moeten kunnen appen op de fiets.

Nu hoor ik je denken: “Wat irritant!

Ze weten nog niks en nu denken ze de wereld te kunnen veranderen! Dat gaat allemaal ten koste van ons, de mensen die al jarenlang aan het bouwen zijn, die kennis hebben door ervaring, vallen en opstaan en die waarde hechten aan loyaliteit.”

Wat nou als ik je zeg, dat als jij je oren open durft te zetten voor het geluid dat deze (‘eigenwijze, zelfstandige, impulsieve’) jonge mensen maken, je zomaar andere inzichten kan krijgen voor de oplossing van een eeuwenoud probleem.

Tijdens de Arabische lente van 2011 zijn zes Midden-Oosterse regeringen, dictaturen, omver geworpen door protesterende jongeren! De regeringen van zes andere landen hebben hierdoor een sterke hervorming ondergaan. De toekomst waar de jonge generatie op hoopte, is er uiteindelijk niet gekomen, maar wat kunnen jongeren toch een hoop bereiken als er naar ze geluisterd wordt!

Ik breng ‘m even dichter bij huis. Stel, je bent al heel wat jaren succesvol manager van een afdeling. Je hebt je primaire werkzaamheden en motiveert het team om die van hen uit te voeren. Natuurlijk schaf je telkens modernere apparatuur aan en koop je de nieuwste SAP-release – “je gaat uiteraard wel met je tijd mee”. Maar op een dag loopt er een Young Professional je bedrijf binnen, maakt een dashboard waarin simpele pijnpunten in de facturatie zichtbaar worden en jij ziet de werkvoorraad van een crediteur van 2000 naar 12 facturen per jaar gaan. Tel uit je winst, dit gebeurt echt!

Je hebt ze nodig, die Young Professionals. Ze weten alles over de wereld van nu, staan open voor de wereld van de toekomst en willen jouw afdeling besmetten met hun onuitputtelijke energie. Ze zien minder strakke kaders, nemen grotere risico’s, durven te zeggen wat ze echt denken en trekken jou en je afdeling hierdoor uit de bubbel waarin jullie, waarschijnlijk al veel te lang, vast zitten.

Een maandje terug sprak Richard van Hooijdonk, trendwatcher en futurist, op de i4talent inspiratiesessie over de toekomst van de industrie en de verschuiving in (soorten) banen die zal plaatsvinden. Daar valt een hele avond mee te vullen, maar er is één ding mij het sterkst bijgebleven: Richard voorspelde dat we over niet al te lange tijd een generatie CEO’s hebben zitten, die weinig meer heeft aan het vak dat ze op school heeft geleerd. De banen waar het onderwijs mensen nu op voorbereidt, bestaan binnenkort simpelweg niet meer. En de banen die nog uitgevonden gaan worden, kennen we nog niet. Hoe snel onze samenleving ook verandert, het is te laat om te leren lopen in de huidige tijd, zei Richard. Hij spoorde ons aan om te denken over de ontwikkeling van kwaliteiten en talenten waarmee we nu maar ook in de toekomst inzetbaar én waardevol zijn.

Wij zagen die avond het volgende onderwijspakket voor ons: Nederlands, Engels, Chinees of Japans, maar belangrijker nog, Veerkracht, Inspiratie, Ethiek & Kritisch Denken en Filosofie & Debat. Dat is de toekomst zoals ik hem zie. Maar hoe overbruggen we de tijd tussen nu en dan? 

Daarvoor komt onze “Dare 2b inspired” Challenge van pas! i4talent daagt alle afdelingshoofden, directeuren en C-something-O’s uit om vanaf oktober of november een Young Professional naast zich neer te zetten. Gebruik ze, profiteer van ze en laat ze je inspireren! Hoe je dat doet?
Neem ze mee in moeilijke en kritische beslissingen en laat zien hoe een bedrijf met al zijn mensen daardoor wordt geraakt. Laat ze zien wat het is om leiding te geven aan een team en hoe ze hun ambitie alleen kunnen bereiken door er keihard voor te werken. Jij hebt dit pad immers al bewandeld!

Indien jij jezelf open durft te stellen, luistert naar hun baanbrekende ideeën en ja durft te zeggen, ben je die encyclopedie binnen no time vergeten.

Meerdere klanten gingen je voor en plukten de vruchten van onze Young Professionals. Ga jij de uitdaging aan en durf jij jezelf en jouw afdeling te laten challengen door onze Young Professionals? Zij zijn er in ieder geval klaar voor! Benieuwd naar welke Young Professional jou kan inspireren? Neem contact op met Stacey. Deel daarna jouw ervaringen en wij maken je het voorbeeld voor de rest.

Stacey in ’t Veld – Accountmanager Young professionals
stacey@i4talent.nl / 0621499711