#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

Geen optimisme meer hebben: dát is pas crisis

Geen optimisme meer hebben: dát is pas crisis

Nóóit gedacht dat ik die kredietcrisis van 2009 nog eens dankbaar zou zijn.

Maar achteraf had ik die ervaring niet willen missen. Als ik toen niet die shit had meegemaakt, had ik nu heel anders tegen het coronavirus aangekeken. Een goede crisis maakt je sterker, kan ik nu zeggen. Elf jaar terug, heb ik mij in eerste instantie te veel laten meeslepen door alle negativiteit. Ik was even niet de Daniëlle die ik altijd ben: optimistisch en door en door positief.

Natuurlijk is de situatie van toen onvergelijkbaar met die van nu. Ik was net vier jaar eerder met i4talent gestart. Het fundament aan klanten en professionals was nog dun en er was niemand om op terug te vallen. Dus dat ik in de eerste ronde knock-out dreigde te gaan, moet je me maar vergeven. Maar uiteindelijk gaat een partijtje in de ring altijd nog over twaalf ronden. Ik heb een keertje extra in de spiegel gekeken en tegen mezelf gezegd dat het niet ging gebeuren, dat i4talent zomaar van mij werd afgepakt.

Na die eerste overreactie heb ik snel in m’n hoofd een knopje omgezet. Trouw gebleven aan m’n positionering. Klanten en professionals enthousiast gehouden. Die survivalmodus heb ik nu weer ontdekt. Dat er ongelooflijk veel angst en ellende ontstaat door dat hele K-virus, hoef je mij niet te vertellen. Daar sluit ik mijn ogen ook niet voor. Maar ik wil me niet laten meeslepen, ik wil vooruitkijken. Vooruitkijken naar dat hele kleine stipje licht dat ergens aan het eind van de tunnel zichtbaar is. Blij zijn met wat er goed gaat en dat is veel.

  “ALS DUIDELIJK IS DAT JE JOUW DOEL NIET BEREIKT. VERANDER DAN NIET JE DOEL MAAR JE AANPAK!”

Onze professionals werken veel thuis voor onze klanten. Klanten creëren veilige werkomstandigheden voor hun en onze professionals. Ons eigen nieuwe kantoor in Reeuwijk is groot genoeg om te “socialdistancen”. We hebben dan wel geen fysieke contacten meer met klanten en professionals, maar gek genoeg wel méér contact.

Leuk om te zien ook, dat de crisis veel van onze creativiteit vergt. Salesmensen zoeken andere wegen om klanten en prospects te benaderen. Gesprekken met talenten gaan “gewoon” door. We waren er snel bij om een vitaminepakketje te bezorgen bij onze mensen. Op kantoor houden we de stemming erin. Het is mooi weer, dus af en toe wordt de lunch een picknick en varen we aan het eind van de dag een rondje langs de Reeuwijkse Plassen (uiteraard in shifts). We komen niet alleen op andere manieren met elkaar in contact, die contacten krijgen ook meer verdieping.

In deze tijden komen de beste mensen bovendrijven. Er wordt veel flexibiliteit gevraagd. Het takenpakket veranderd ineens met 200%. De maandelijkse kpi’s veranderen in dagelijkse doelstellingen. En soms maak je langere dagen. Loyaliteit en eenheid zijn de eigenschappen tot succes en vooral nu.

En waar ik me het meest over verbaas, is de enorme teamgeest die ontstaat. Echt, we hebben in het verleden de gekste events gehad met teambuilding als insteek. Maar dit slaat alles. Ik merk dat vooral dát besmettelijk is in de hele coronacrisis, dat optimisme. Met ons hele team gaan we ervoor.

“ALS HET REGENT MOET JE NIET VECHTEN OM DE PARAPLU MAAR ER SAMEN ONDER GAAN STAAN.”

Elke crisis maakt je sterker. Er is in een tijd als deze onverminderd interesse voor mensen die op de centjes letten, en dan vooral mensen met ervaring. We maken met potlood zelfs alweer fysieke afspraken voor de maand juni. In veel gevallen heb je op die externe omstandigheden geen invloed. Maar waar je wel invloed op hebt, is op positief blijven denken. Er komen weer andere en betere tijden aan en dan moet je zorgen dat je er weer staat.

Danielle Kleyheeg (cpo)
Wil je een keer sparren? Neem dan contact op via danielle@i4talent.nl

Check hier onze beschikbare Finance & Data Professionals!