#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

Ben jij Sjaak ook al tegengekomen

Ben jij Sjaak ook al tegengekomen

Mag ik even beginnen met een gewetensvraagje? Wie houdt er nog trouw vast aan de goeie voornemens die op 31 december zijn gemaakt? Ik denk niet veel. Ik denk zelfs dat een heleboel mensen al niet eens meer weten wat ze zich half dronken van de champagne hadden voorgenomen. ‘Eh… was het niet iets met bewegen?’ Je bent in ieder geval in goed gezelschap. Op internet leerde ik dat er zelfs een internationale dag bestaat waarop de houdbaarheid van die goeie voornemens verstrijkt.

Die heet in ons land heel toepasselijk de Sjaak Afhaakdag. Dit jaar kwam Sjaak langs op 12 januari. En nee, ik verzin dit niet hè. De Sjaak Afhaakdag is geen commercieel verzinsel zoals Blue Monday, door een slim Engels PR-bureau bedacht om meer boekingen te werven voor een touroperator op de klantenlijst. Hardloop- en fietsapp Strava analyseert daarvoor de gegevens van hun miljoenen leden en ziet elk jaar op één bepaalde dag in januari een dip in de activiteiten. Enter Sjaak.

Om pas 31 december goeie voornemens te maken vind ik ook – sorry dat ik het zeg – zwak. Dan heb je gewoon last van procrastinatie. Nee, geen ziekte, gewoon uitstelgedrag. Waarom zou je tot de oliebollen en (heel vroeger) het vuurwerk wachten om je leven te veranderen? Waarom moet het voorjaarszonnetje weer gaan schijnen voordat je jezelf verplicht meer te gaan sporten? Waarom zou je die opleiding tot ná de zomervakantie uitstellen? Als je denkt dat het beter of anders kan, breng dan je voornemen meteen in praktijk.

Als bedrijf maken wij ook goeie voornemens, of in businesstermen: een prognose. 

Vorig jaar leek het erop dat we een geweldig jaar tegemoet gingen. Een nieuw pand, we konden de hele wereld aan. Toen kwam dat virus langs en konden alle prognoses bij wijze van door het virtuele toilet en dat hebben ook veel bedrijven gedaan. Ik heb besloten om niet alles door de plee te spoelen. Je moet gewoon even anders denken, omdenken. Wat kunnen we wel en daar voor gaan! Hoe anders zou het lopen. We hebben geen vergelijkingsmateriaal hoe het geweest zou zijn in een coronavrij jaar. En toch mogen we achteraf niet ontevreden zijn. Klanten hielden onze mensen langer vast, omdat het wel prettig is in een tijd van thuiswerken om geen nieuw personeel in te hoeven werken. En medewerkers waren voorzichtiger met om zich heen kijken naar ander werk en konden niet op vakantie. Er werden dus meer uren gemaakt.

Ik ben ook om andere redenen niet ongelukkig met de situatie. We nemen er iets goeds van mee: corona is het beste teambuildingsuitje dat we ooit hebben gehad. We zijn veel meer naar elkaar toegegroeid. We stonden er als team. Het motiveerde om te zien hoeveel we met elkaar konden bereiken. Het was het jaar van alle schouders eronder. Iedereen hier heeft keihard gewerkt aan dat toch wel positieve resultaat.

Daar word je ook een beetje nederig van, zeg ik er eerlijk bij. Ik weet dat heel veel ondernemers met minder plezier terugkijken en er gewoon beroerd voor staan. Zeker startende ondernemers, een doelgroep waar ik een zwak voor heb. Laat ik daarom, op 26 januari 2021, ook maar een goed voornemen in de praktijk brengen: om werk te gaan maken van mijn rol als ondernemerscoach, sparringpartner, businessbooster of gewoon schop-onder-de-kont. Als je denkt dat je ergens tegenaan loopt, of je weet niet hoe je iets moet aanpakken, en je hebt het idee dat ik iets voor je kan betekenen dan bel je i4talent, je vraagt naar mij en ik help je. En niet twijfelen, je weet hoe ik over uitstellen denk…

Daniëlle Kleyheeg

Chief Pirate Officer