#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

Blog: Sollicitatiegesprek in de zomer. Wat trek je aan?

Blog: Sollicitatiegesprek in de zomer. Wat trek je aan?

Wat trek je aan?

Oké het is nog niet officieel zomer, de mussen vallen nog niet van het dak, maar het zonnetje begint wel al te schijnen. We hebben al een hoop meegemaakt, dus een kledingadvies voor je sollicitatiegesprek in de zomer kan volgens ons geen kwaad.

In ons klimaat dragen we in de zomer lichtere kleuren en koelere materialen, of het nu heel warm is of niet. Kleding in lichtere kleuren houdt de warmte van de buitenlucht buiten. Lichte kleuren helpen je het hoofd koel te houden.

Dragen we in de winter wol en dikke stoffen, in de zomer zie je veelal katoen, linnen en cool-wool waar het zakelijke kleding betreft. Luchtiger materialen in kleding die meer ademen zorgen ervoor dat jij je eigen warmte beter kwijt kunt. Kleding die lichter èn luchtiger is, is dan ook je vriend op warme dagen.

Hoe formeler de setting van jouw sollicitatie, hoe meer de kledingcodes blijven gelden. Tot de panty’s voor de dames (20 denier) en de overhemden met lange mouwen voor de mannen. Tenminste, zo stap je de situatie in. Misschien is het allemaal wel uit te houden, aangezien bij dit soort bedrijven de airconditioning in de regel ook op volle toeren draait. Mogelijk stelt je gesprekspartner voor om het colbert uit, of de stropdas af te doen.  Mannen onderling zijn gewend om dit soort maatregelen te nemen.

Voor een vrouw is het wel even opletten. Lichtere kleuren geven je een minder sterke uitstraling en zonder jasje verlies je als vrouw al snel je zakelijke touch.  Je kunt je erop voorbereiden door onder je lichtgekleurde colbertje een donkere jurk met korte of ¾ mouwen te dragen, zodat je eruit blijft zien als iemand die verantwoordelijkheid aankan. Een paar leuke accessoires erbij. Klaar.

Wat kun je beter laten?

We willen je afraden om al te casual kleding te dragen. Korte broeken (ook de capri en de bermuda vallen hier onder) horen op het strand of op het terras thuis, en niet in een zakelijke context. Dit geldt voor alle kleding waarbij veel huid onbedekt blijft: hemdjes, mouwloze shirts, spaghetti tops, blote ruggen en schouders (ook onderruggen) blote benen, voeten (sandalen) korte rokken en een diep decolleté.

Maar ook witte sokken onder je donkere pantalon, sandalen met sokken, en blouses/overhemden die ver open gedragen worden behoren tot de afraders. Opnieuw: het gaat om jou als professional. Kleed je als zodanig.

Vrouwen, laat ook je frivole zomerjurkjes en korte rokjes in de kast. Hoe leuk ze ook zijn voor een middagje flaneren door de stad met je vriendinnen, bij een sollicitatie is er waarschijnlijk een ander stukje van je persoonlijkheid dat versterking behoeft.

In formele settings zijn sandalen niet gepast, zelfs niet met keurig verzorgde en gelakte teennagels. Zoals ik al eerder schreef, gelden deze strikte adviezen niet allemaal als je binnen een informele branche of naar een niet-representatieve functie gaat solliciteren. Maar zelfs voor zo’n baan zou ik je aanraden om enigszins behoudend te zijn in je keuzes.

Verfrissingsdoekjes helpen je om vlak voor binnenkomst je handen op te frissen. Draag een schone zakdoek bij je om eventuele pareltjes van je voorhoofd te wissen. En bedenk ook, dat een katoenen bloes of overhemd langer fris blijft dan eentje met polyester bijmenging in de stof.

Zo, genoeg tips voor nu!

Wie:  Cristel Schoemakers

Datum: 28 maart 2017