#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

BLOG: Help, we groeien! Wat doen we daar tegen?

BLOG: Help, we groeien! Wat doen we daar tegen?

De helft groter!

Vijftig procent zijn we dit jaar gegroeid met i4talent. De helft groter! Of ik daar blij mee ben? Ja. En nee. Die ‘ja’ hoef ik natuurlijk niet uit te leggen. En toch: ik verlangde af en toe heel stilletjes – zonder dat iemand het zag – terug naar de tijd van vóór die ongelooflijke groeispurt. Naar de tijd dat ik gewoon nog de gelegenheid had om elke dag 100% achter de ambitie van i4talent aan te hollen. (Recap: de meest gewaardeerde en leukste dienstverlener voor het vervullen van interim vacatures worden.) Vooral dat leuke, dat was er eventjes af.

Want als je 50% groeit in een jaar, word je ineens een heel ander bedrijf. Het oude organisatiemodel kan de prullenbak in. Alles moet anders. Procedures en protocollen. Elke maand pop-gesprekken en bila’tjes. Er komen mensen bij voor taken die iemand er voorheen ‘wel even bij’ deed. Er komt een managementlaag bij. (Managementlaag op z’n i4talents dan hè – we zijn niet zo van de hiërarchie.) Ik voelde me af en toe als eindbaas van een heel ander bedrijf dan het i4talent dat ooit 13 jaar terug begonnen was. Er kwam allerlei dingen bij die absoluut gedaan moesten worden, maar die mij ook beperkten in mijn plezier om het fungehalte op peil te houden.

Op zo’n moment moet je er keihard voor waken dat de cultuur van je organisatie niet 180 graden omdraait. Want nog zo’n jaar – de vooruitzichten zijn onverminderd goed – en we zijn echt een compleet ander i4talent. Groter, logger, bureaucratischer – en zeker niet het i4talent dat opdrachtgevers mede kozen omdat we af en toe zo lekker gek zijn. Op dat imago moeten we zuinig zijn. En daar ligt ook mijn passie.

Investering

Daarom heb ik niet in tijd geïnvesteerd, maar in geld. In geld om goeie mensen aan te trekken. Mensen die doen wat gedaan moet worden en zich daar wél voor 100% aan kunnen wijden. We hebben er onder meer een groeimanager en een commercieel directeur bij. Ik kan dat eigenlijk iedere ondernemer die groeit aanraden. Op die momenten moet je zorgen dat je de focus houdt op datgene waar jij goed in bent. En dat je je niet laat opslokken door werk dat je niet leuk vindt en waar je je aandacht niet bij kunt houden.

Haal er dan mensen bij die je dat werk uit handen nemen. En ga zelf doen waar je wel lol in hebt. Bezig zijn met nieuwe dingen. Mensen kansen geven. Jonge talenten triggeren. De spanning opbouwen voor volgend jaar: wat gaan we dan weer doen met i4talent? (Sneak preview: we hebben een te gek goed doel op het oog.) Want groeien of niet, we blijven de leukste!

Danielle Kleyheeg (CPO)
danielle@i4talent.nl