#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

2021 -/- Covid19 = YOLO²

2021 -/- Covid19 = YOLO²

Nu het prikken een beetje opschiet – ik heb ‘m nog niet, dus blijf uit mijn buurt – hebben we nogal wat in te halen met z’n allen. En er zijn genoeg deskundigen die voorspellen dat we helemaal gaan doorschieten in ons gedrag. Hier en daar valt zelfs de term ‘roaring twenties’ of de ‘summer of love’. Die roaring twenties was de periode in de vorige eeuw na de Spaanse griep, ook zo’n pandemie. Toen die griep verdwenen was, ging Nederland erop los feesten. En bij de ‘summer of love’ kun je vermoedelijk zelf wel bedenken wat ermee wordt bedoeld 🙂 You Only Live Once, toch?

 

You Only Live Once, toch?

 

Komt het zover? De glazen bol hier bij i4talent zit een beetje onder het stof. Maar eigenlijk denk ik van wel. Moet je eens om je heen kijken. Toen we half mei weer mochten reizen naar landen waar het veilig was, liep het storm met vakantieboekingen. De eerste dag dat IKEA weer open ging stonden er honderden mensen in de rij voor een Billy-boekenkast. En wat denk je van de terrassen, toen het weer kon? Nog nooit sinds de laatste IJstijd was het zó koud in de lente. En toch zaten terrasjes vol met kleumend volk, dikke jas aan en dichtbij de terrasverwarmer. ‘Doen we nog een icetea?’

Even afgezien van de 26-jarige bruiloften en de 51-jarige verjaardagsfeestjes die we in te halen hebben, gaan we ook op andere gebieden de gevolgen zien. Wist je dat in China het aantal echtscheidingen ná corona ongeveer is geëxplodeerd? Zou hier ook best weleens kunnen. En wat ik eigenlijk mis in alle voorspellingen: ik verwacht dat mensen massaal op zoek gaan naar ander werk, als de beperkingen echt exit zijn.

In coronatijd was er niet zo veel reden om van baan te veranderen. In onze sector wordt veel thuis gewerkt. Wat heb je er dan aan om ergens anders te gaan werken, als je weet dat het voor je werkomgeving niks uitmaakt? Nog even los van alle economische onzekerheid. Daarom bleven mensen lekker zitten waar ze zaten. Ik gaf ze groot gelijk.

 

Ik gaf ze groot gelijk.

 

Misschien heb je je als werkgever wel hartstikke blij gemaakt met de superlage verloopcijfers in het afgelopen jaar. Juich niet te vroeg, zou ik zeggen. Ik denk dat je je er maar beter op kunt voorbereiden dat er straks mensen gaan opstappen. Mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, de binding met ‘de zaak’ onderhand wel een beetje kwijt zijn en nu de stap durven nemen om ergens anders te gaan kijken. En banen zijn er straks in overvloed. De economie gaat weer op standje business-as-usual. Trouwens, die banen zijn er nú al, als ik even kijk naar het aantal aanvragen dat elke dag hier binnenkomt.

 

Die hele volksverhuizing heeft voor jou als werkgever in ieder geval één voordeel: je weet meteen of je HR-beleid echt wel zo effectief is als je dacht. En als ze niet massaal opzeggen, dan heb je altijd nog medewerkers die al hun openstaande vakantiedagen in één keer gaan opnemen. Zorgen voor jou als werkgever? Welnee. Je hebt altijd nog het geruststellende idee dat er een telefoonnummer is dat je kunt bellen. Iets met 070 320 63 87. Lees jij dit en denk je.. ik zoek een nieuwe uitdaging? Ook dan kan je dit nummer bellen! Ik wens je een heel plezierige summer of love…

Daniëlle Kleyheeg

CPO