#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

Crisismanagement, het nieuwe specialisme van i4talent

Crisismanagement, het nieuwe specialisme van i4talent

Daar sta je dan aan het begin van 2020.

Een nieuw pand, met eindelijk ruimte voor het hele team. Groot 15-jarig jubileum in voorbereiding. Volop groeikansen met een economie op stoom. En toen kwam ineens dat virus. Het waren 12 fan-tas-ti-sche weken, 2020. Half maart had ik nóóit kunnen denken dat ik dit krankzinnige jaar nog eens tevreden zou kunnen afsluiten. Maar echt, bij i4talent mogen we niet mopperen. Nee, de targets hebben we net niet gehaald, maar de klappen die elders wel vielen zijn hier uitgebleven. Zijn we dan zo’n coronaproof detacheringsbureau?
 
Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat paniek altijd een hele slechte adviseur is. Natuurlijk schrik je even als ineens half Nederland op slot gaat. Maar we konden onszelf snel herpakken. Het werk ging gelukkig ‘gewoon’ door, we hadden het geluk dat het nieuwe kantoor ruim genoeg was om iedereen op veilige afstand te laten werken. We waren zelfs in de gelegenheid een paar kamers zo in te richten dat Young Professionals – niet gewend aan hele dagen thuis – af en toe een dagje hierheen konden komen.

Dan heb je nog altijd de professionals die gedetacheerd zijn en ineens hun binding misten. En in ieder geval de feesten en de fun van i4talent. Da’s toch een belangrijk stuk van hun motivatie, realiseerden we ons. Ook daar kwam een oplossing voor: gezondheidspakketten, bloemen en ijs aan huis, online games, challenges en kerstpakketten rondrijden in de i4talent trailer om elkaar te blijven ‘zien’. Oké, geen vervanging van het 15-jarig Jubileumfeest, maar we hielden de fun er wel in.
 
Die tweede golf kwam onverwacht, maar niet meer als een koude douche. Het crisismanagement begon te wennen. En eerlijk gezegd ga je dan toch alweer langzaam naar de toekomst kijken. Het is niet m’n eerste crisis, en dat scheelt ook. Ook die eerdere keren ben ik vooruit blijven kijken. In oktober, middenin golf twee, zijn we weer mensen gaan aannemen. Ik weet dat de meesten hier dachten: afzeggen die gesprekken, maar je moet altijd uitgaan van je eigen kracht. Straks kun je weer mensen plaatsen en dan heb je ze niet! Sorry, maar op zo’n moment móet ik even piraatje spelen.
 
En achteraf denk ik dat het een goeie beslissing was. De werkgelegenheid is niet compleet ingezakt, zoals half maart werd voorspeld. Onze sector is niet bijna knock-out zoals de horeca. We zitten nu nog middenin de tweede golf – of is het al de derde, ik ben de tel kwijt – maar met vaccins in ontwikkeling komt er een keer een kentering. En wat is het dan lekker als je aan het eind van dat gekke jaar nog een FD Gazelle meepakt, als een van de snelst groeiende bedrijven in ons land.
 
Het is niet de enige ‘winst’ van 2020. Iedereen is er met de neus op gedrukt dat er niks vanzelfsprekend is. Dat werken tussen de collega’s ook leuk kan zijn. Dat je het waardeert als je gewoon kunt aanschuiven in een restaurant of naar een dance event kunt. Dat je op vakantie kunt. Ja, beetje dure wake-up call geweest, ik weet het, maar iedereen snapt ineens dat we het nog zo slecht niet hadden met z’n allen.
 
Iedereen een gezond 2021. En vergeet de ‘fun’ niet. Gaan wij ook niet doen. Geen 15-jarig jubileum vieren maar het 16-jarige. Ik vind het achteraf nog wel aardig passen bij deze piratenclub
 
Tot volgend jaar!

Daniëlle Kleyheeg (CPO i4talent)
danielle@i4talent.nl