#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

Blog: finance professional John

Blog: finance professional John

Alweer bijna 4 jaar geleden stapte ik aan boord van de i4talent trein.

Vanaf die tijd heb ik veel gezien, geleerd en gedaan. Opdrachten uiteenlopend van financiën tot sales, niks is te gek bij i4talent. Die vrijheid heb ik gebruikt om te doen en te ondervinden wat ik leuk vindt. Weet ik dan nu wat ik wil?? Nee! maar ik denk ook niet dat dat het belangrijkste is. Zolang ik blijf leren en met plezier werk zit ik goed. Wat je bij i4talent kan verwachten is nooit zeker, en dat maakt het ook zo leuk! Ik wil jullie door deze blog in ieder geval een kijkje geven in mijn ervaringen in de detachering. 

Ik heb de afgelopen jaren een aantal Young professionals aan mijn zijde gehad tijdens opdrachten. Dit is fijn omdat je wat meer feeling krijgt met je i4talent collega’s. Ik kon de Young professionals wat bijbrengen en zij gaven mij energie om een tandje harder te gaan. 

De detachering is niet voor iedereen gemaakt en al snel pikte ik de echte consultants uit de ongeduldige jongeren. Als er een ding is dat je niet moet doen als consultant is het meningsverschillen naar buiten brengen bij de opdrachtgever. Als je het ergens niet mee eens bent bespreek je dit met je leidinggevende van i4talent, hier mag jouw opdrachtgever niks van meekrijgen! Je bent en blijft een ambassadeur van i4talent. i4talent communiceert direct naar jou en verwachten dit ook terug van jou. Aan de andere kant is plezier natuurlijk ook erg belangrijk. Probeer altijd de juiste balans te vinden tussen werk en plezier. Er mag best gelachen worden maar vertel niet aan je opdrachtgever dat je dit weekend onder de bar gevonden bent na een wilde avond. 

Via via ben ik bij i4talent beland. Niet wetende wat ik kon verwachten ging ik op mijn eerste intake. Yes geplaatst!!! Ik ging wel even laten zien wat ik kon. Als ik iets heb geleerd is het dat je als jong ventje geen respect afdwingen bij je opdrachtgever door hoog van de toren te blazen. Laat staan dat je mensen die er al 50 jaar werken eens gaat vertellen hoe we het allemaal anders gaan doen. Wat dan wel werkt?

“Begin met “u” en zorg dat mensen je respecteren” 

Als jij respect toont krijg je het terug! Vooral tegen de oude garde moet je oppassen met je jonge frisse energie. Wees chique! Toon interesse in de mensen met wie je samenwerkt maar ook in de mensen die je niet direct nodig hebt. Als mensen je aardig vinden wordt je geaccepteerd en krijg je meer voor elkaar! En als je dan ideeën hebt over hoe het beter kan, zorg dat dat je dit subtiel communiceert in de vorm van bijvoorbeeld mogelijkheden. Kortom stel je kwetsbaar op, je moet die ladder nog opklimmen. 

En dan zit je ineens wat langer bij een opdrachtgever….. Hoe lang je bij een opdrachtgever zit is vaak onduidelijk. Het kan last-minute worden verlengd of je moet spontaan naar een andere opdrachtgever. Stel je hierop in! Dit hoort er nou eenmaal bij. 

De ene opdracht is leuker en uitdagender dan de andere dus soms moet je wat meer initiatief tonen. Hoe doe je dat….?

Trek niet te snel de conclusie dat je geen uitdaging meer hebt. Er is vaak genoeg te doen. Benoem wat je wil betekenen voor de opdrachtgever. Geef aan dat je het onder de knie hebt en dat je ook op andere gebieden ondersteuning wil geven. Doe een voorstel in plaats van het stellen van een vraag. Indien je je wil ontwikkelen moet je feedback kunnen ontvangen. Neem deze feedback tot je en beslis zelf wat je ermee kan en wil doen. investeer in jezelf en zorg dat je breder wordt in je kennis en kunde. Pas als je iets echt beheerst kan je groeien. 

Zijn al je opdrachten dan leuk?? Nee beslist niet. Ik heb niks te klagen maar mijn laatste opdracht was qua werkomgeving minder leuk. Het was een chaos en ik had het gevoel dat ik water naar de zee aan het dragen was. Je komt in de gekste situaties terecht. Of je nu wordt ingehuurd op de dag dat er een afdeling ontslagen wordt of onder een leidinggevende valt die aan alle kanten faalt, uiteindelijk hoef jij je daar geen zorgen om te maken omdat je voor i4talent werkt. Er zullen altijd opdrachten tussen zitten waar je minder energie van krijgt maar dat hoort bij het vak. Soms is de situatie en de omgeving waarin je werkt uitdagender dan de werkzaamheden zelf. Juist bij dit soort opdrachten steek je op het gebied van mensenkennis heel veel op. Je moet continu aftasten met wat voor mensen je werkt en jezelf kunnen aanpassen zodat je geaccepteerd wordt. Uiteindelijk ga je gedrag linken en kan je bij volgende opdrachten zien wat voor vlees je in de kuip hebt. Naast de vakinhoudelijke kennis die je bij i4talent kan opdoen is dit iets dat niemand je meer afneemt in de rest van je loopbaan. 

Tip van flip: 

  1. Zorg ten alle tijden dat je via de voordeur weer naar buiten kan. Het wereldje is minder groot dan je denkt dus je komt jezelf en de indruk die je ergens achterlaat altijd weer tegen. 
  2. Wees neutraal. Kijk in je eerste week wat de verhoudingen zijn binnen de organisatie, kies geen partijen. Jij bent daar als professional om de opdrachtgever te ondersteunen en niet op geschillen op te lossen tussen medewerkers. 
  3. Als je ziet dat er veel werk ligt bij de opdrachtgever, app jouw accountmanager!

Intaketips:

  1. Wees eerlijk. Durf aan te geven dat je ergens niet bekend mee bent maar dat je het uiteraard wel wil leren. 
  2. Wees zeker. Jouw accountmanager stelt je niet zomaar voor bij een opdrachtgever, je hoeft hem alleen nog in te koppen. 
  3. Lees je in over het bedrijf. Soms krijg je vragen, soms niet maar liever teveel dan te weinig voorbereiding. 
  4. Toon interesse in de organisatie. 
  5. Zorg dat de verwachtingen helder zijn.

John Steenvoorden
Finance professionals @i4talent
Januari 2018