#deleukstedetacheerdervanNederland

Blog →

Blog: De onbekende wereld van data

Blog: De onbekende wereld van data

De onbekende wereld van data

Het is alweer enige tijd geleden dat i4talent de data trend zag en er een unit voor startte. Ook ik krijg steeds meer begrippen naar mijn hoofd geslingerd en voor iemand die zich voornamelijk vasthield aan het financiële woordenboek was het een hele opgave om de link tussen de werelden van finance en data te begrijpen. Ken je die scène waarin Jane in de jungle belandt en helemaal niet meegenomen wil worden in de onbekende wereld van data, uh ik bedoel Tarzan? Nou….. zo voelde ik me!

Maar ik heb me ervoor opengesteld. Ik heb bij elke vreemde term eerlijk gevraagd wat het betekende en vind het nu eigenlijk heel leuk om van een nieuwe (financiële) klant te horen over hoe zij met hun data omgaan, welke uitdagingen ze daarin tegenkomen en wie zich daar binnen het bedrijf mee bezighouden.

Ik struikel nog wel af en toe, hoor. Data, big data, data-analyst, data-engineer, business intelligence officer, information architect, digital analysis, crystal reports, performance dashboards…. De lijst van (voornamelijk Engelse) termen en functiebenamingen gaat eindeloos door. Indeed en Monsterboard zijn een oerwoud van begrippen als het gaat om dit vakgebied en voor elke vacature worden weer andere competentie-eisen verzonnen. Dus hoe vinden we samen het bos achter de bomen terug?

Een succesvol bedrijf is een bedrijf dat continu als eerste een gat in de markt weet te vullen. Daar zijn we het over eens, toch? Daarvoor moet het de snelste zijn in het opmerken van trends, het toepassen van inzichten én het moet risico’s durven nemen. Ik ben ervan overtuigd dat een team van datagedreven, toekomstgerichte (finance) professionals hierin onmisbaar is.

Nu kan je denken dat de financiële afdeling in jouw bedrijf al lang datagedreven werkt – ‘bij iedere kwartaalafsluiting spitten wij de verkoopcijfers grondig door’ – en toekomstgericht is – ‘wij hebben recentelijk onze meerjarenbegroting helemaal tot het jaar 2024 uitgerold!’, maar de wereld draait te snel om je bezig te houden met gisteren of om te denken dat morgen ongeveer hetzelfde zal verlopen. The future is just around the corner.

Aan de andere kant zeg ik niet dat alle projectcontrollers zich moeten laten omscholen tot datawetenschappers. Het zijn twee verschillende type mensen. Disciplines zoals (big) data analytics en machine learning vereisen gevorderde technische kennis van (de rekenkracht van) computers en een handigheid in multidimensionaal en visueel denken. Een goede controller is uiterst precies, communicatief vaardig en altijd standvastig.

De finance professional van de toekomst zit in mijn ogen precies op de brug ertussen.

Hij/zij…

  1. kan praten met de computer: Je redt jezelf al uit de knel, met PowerBI en SQL.
  2. schrikt niet van een beetje statistiek: Je bedrijf in de acceleratie, met trendlijn en standaarddeviatie.
  3. zegt waar het op staat: Niet verbloemen, maar benoemen.
  4. durft (met een calculated risk) de koers van het bedrijf te bepalen: De grootste fout die je kan maken, is bang zijn er een te maken.
  5. is flexibel als over twee maanden de koers weer gewijzigd wordt: Oost, west? Word niet gestresst!

 Bereid jezelf voor op de toekomst! Bedenk wat je wil leren nu dat nog kan. Je gaat er zóveel plezier van hebben.

‘On this journey that you’re making, there’ll be answers that you’ll seek.
                       And it’s you who’ll climb the mountain, it’s you who’ll reach the peak.’

– Phil Collins

Oh en ben jij nou die die revolutionaire financiële medewerker, zijn of haar leidinggevende, of die recruiter in het oerwoud? Check dan vanavond even of Tarzan op Netflix staat. Zo’n goeie film! 😉

 

 

 

Michiel Bruins / Stacey in ’t Veld
Data professional/ Accountmanager