Leg eens uit aan een leek wat een rally is!

De rally’s die wij rijden zijn klassieke rally’s, dat betekent dat de auto’s oud moeten zijn. Hoelang de rally’s zijn, hangt af van het soort rally dat je rijdt. De Alzheimer rally die wij 21 april hadden gereden, was één dag. Maar de Tulpenrallye die wij in mei gaan rijden, duurt zelfs 6 dagen. Mijn voorkeur heeft ook een rally die meerdere dagen duurt. Dan kan je de eerste dag een beetje inkomen. Je begint dan ook vroeg in de ochtend, meestal tussen half 8 á half 10 en eindigt pas tussen 17.00 en 18.00 uur. Op de dag van de rally krijg je je route pas vlak voor je vertrek bij elk traject. Ieder team heeft een eigen starttijd en mag pas op die tijd gaan rijden. Tijdens de rally moeten wij allemaal kleine weggetjes inslaan en trucjes doen om letters te vinden. Bij elk gemiste letter krijg je namelijk een strafpunt. Daarnaast moet je met je auto nog allemaal kleine testjes doen door een circuit binnen een bepaalde tijd te rijden. Deze bepalen aan het einde van de dag of je hier punten voor krijgt of strafpunten. Ook heb je tijdens het traject ieder uur een TC (tijdscontrole). Er staat dan een tafeltje langs de weg met twee rally marshals die jouw tijd registreren. Wanneer je hier niet op jou tijd aankomt, krijg je een strafpunt. Wanneer je hier te vroeg aankomt, dan mag je je pas melden op jouw tijd.

Ben jij de driver of de navigator?

Ik ben de driver en Jessica is de navigator. Wij moeten dan ook goed op elkaar ingespeeld zijn om van A naar B te komen. Jessica krijgt de kaart en moet gaan puzzelen hoe wij moeten rijden. De kaart is namelijk gemanipuleerd doordat sommige wegen zijn weggelaten. Jessica moet dan op één of andere manier de kortste route zien te vinden. En ik moet goed luisteren wat Jessica zegt anders gaat het mis. Daarnaast moet ik ook op de weg letten om de letters te zoeken.

Heb je wel eens onenigheid met je navigator? Wie bepaalt uiteindelijk?

Nee dat niet, Jessica en ik hebben gewoon het geluk dat wij allebei best wel fanatiek zijn, maar toch ook goed op elkaar ingespeeld zijn. Daarnaast hebben wij ook enorm veel lol in de auto. Wel hebben wij één keer noodgedwongen moeten wisselen van plaats, toen werd ik de navigator en Jessica de driver. Dit bleek alleen niet de ideale combinatie te zijn. Verder zijn er wel eens kleine irritaties, maar dat is meer als er bijvoorbeeld iets mis is gegaan of als één van ons iets stoms doet. In het verleden heb ik wel eens bol pijl rally’s gereden, dat is meer een eenvoudigere rally die wij ook wel eens doen voor ons personeel. Die bol pijl rally heb ik wel eens met een vriendin en een keer met een collega gereden, maar dat werkte helemaal niet. Er ontstonden toen, wat wij in het racecircuit “bolle ruiten” noemen (verhitte discussies).

Hoe lang rijd je al rally’s?

Jessica en ik rijden ongeveer even lang rally’s. Wij zijn samen begonnen met racen en op een gegeven moment leek het ons wel leuk om wat rally’s te gaan rijden. Dat doen we al zo’n drie á vier jaar.

Wat zijn de allerbelangrijkste punten waar je rekening mee moet houden tijdens het rijden van een rally?

Veiligheid, vooral tijdens de Tulpenrallye, dan start je altijd wel ergens in Zuid-Europa en ga je eigenlijk wel altijd de bergen in. Daarnaast rijd je ook nog eens in een oude auto en spelen weersomstandigheden zoals sneeuw en gladheid een grote rol. Daarnaast is communicatie en samenwerking ook heel erg belangrijk. Jessica ziet de kaart en ik zie de weg, dus wij moeten constant tegen elkaar zeggen wat wij zien.

Wat is het leukste/grappigste/mooiste moment wat jullie tijdens een rally hebben meegemaakt?

Ik heb niet echt één moment waarvan ik kan zeggen dat is echt het leukste of grappigste moment. Wij hebben continu gewoon onwijze lol met elkaar en nemen iedereen in de maling. Leuke momenten zijn wel bijvoorbeeld dat wij een keer tijdens de lunchpauze te horen kregen dat wij in de ochtend geen enkele strafpunten hadden gekregen. Dit is wel leuk om te horen, omdat wij natuurlijk één van de weinige dames zijn die aan een rally mee doen en dan word je toch wel zo behandeld als “oh daar zijn die twee meisjes weer”. Maar dan bleek het uiteindelijk wel zo dat wij toch wel goed konden rijden. Andere mooie momenten zijn ook natuurlijk de omgeving en het landschap waar je doorheen rijdt. Je komt op plekken waar je normaal gesproken nooit komt.

Zijn er ook wel eens minder leuke dingen gebeurd tijdens een rally?

Wij hebben wel eens pech gehad met de auto, dat is gewoon heel vervelend want dan ben je eigenlijk toch wel gewoon uit het klassement. Een andere minder leuke ervaring was dat er een keer (een paar auto’s voor ons) een auto zo’n 40 meter in een ravijn naar beneden was gereden. Wij hebben toen ook geprobeerd om met een paar andere auto’s alle sleepkabels aan elkaar te binden om een arts, die toevallig daar ook was, naar beneden te laten zakken om te kijken hoe het met de mannen in de auto ging. Uiteindelijk is dat wel goed afgelopen, maar dat was toch wel even schrikken.

Welke bekende Nederlander zou jij wel naast je willen hebben tijdens het rijden van een rally en waarom?

Ik zou geen bekende Nederlander binnen de rallysport weten, maar als ik dan naast iemand in de auto moet zitten, dan zou ik toch wel Arie Boomsma kiezen (maar dan ook graag in hetzelfde hotel). 🙂

Welke rally staat nog op je wishlist? Wat moet daarvoor gebeuren om dat te rijden?

De gebieden waar je doorheen rijdt zijn gewoon zo ontzettend mooi. Wat ik heel tof zou vinden, wat een damesteam laatst had gedaan, is om een rally te rijden die door de woestijn heen gaat. Ook lijkt het me leuk om met een oude auto die maar € 500 mag kosten van hier naar Afrika te rijden. Die auto laat je dan ook daar achter. Oftewel wij hebben echt nog genoeg dromen én plannen! 🙂