Leg eens uit aan een leek wat een rally is!
Als je het heel erg plat slaat, is het een puzzeltocht voor volwassenen met een auto. Op de route kom je namelijk allemaal letters tegen die je moet opschrijven en soms krijg je ook stempels. Zo kan de organisatie controleren of jij de goede route hebt gereden. Dit moet allemaal ook nog binnen een bepaalde tijd. Ik weet nog wel dat wij aan het begin dachten dat wij ons niet echt hoefden voor te bereiden. Wij dachten ah joh dit gaat vast niet zo hard, het zijn toch allemaal oude mensen die dat doen, dat komt wel goed en dat kunnen wij ook wel. We hebben het een beetje onderschat, want die mensen hebben natuurlijk heel veel tijd om voor te bereiden en alles uit te zoeken. Pas toen we het reglement van ongeveer 60 pagina’s zagen, dachten we wel oei dat is wel heel veel. Toen wij daar kwamen snapten wij er ook nog eens geen bal van en hebben wij heel veel zitten klooien. Wij zijn toen ook 69e van de 80 geworden. 🙂

Ben jij de driver of de navigator?
Ik ben de navigator en Daniëlle is de driver. Dus naast het puzzelen krijg ik een kaart, die ik moet gaan intekenen en vervolgens moet ik zorgen dat Danielle de route rijdt die ik heb uitgestippeld. Dit is best lastig, want je krijgt het boek met de route pas wanneer je tijd ingaat. Dus je moet ook nog eens onder tijdsdruk de route gaan intekenen en controleren. Het is de bedoeling dat je de kortste route tekent, dus je moet ook alles opmeten met een liniaal in een auto die rijdt en de hele tijd beweegt. Het komt dan wel eens voor dat je een heel klein weggetje op de kaart over het hoofd ziet en er pas achteraf achter komt dat je heel stom een foutje hebt gemaakt.  

Hoe lang rijd je al rally’s?
Oh dat weet ik niet. Wij doen denk ik al voor de derde of vierde keer mee aan de Tulpenrallye, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Wij zijn begonnen met een paar rally’s voor goede doelen, maar dat waren meer puzzeltochten. Dan zie je wel letters op de weg staan, maar het zijn voornamelijk foto’s van hekken en huizen. Als je er dan langsrijdt moet je het cijfertje dat bij de foto staat, opschrijven. Met die ervaring zijn wij begonnen aan de Tulpenrallye.

Wat zijn de allerbelangrijkste punten waar je rekening mee moet houden tijdens het rijden van een rally?
Je moet continu gefocust zijn. Dat hebben wij laatst ook gezien bij de Alzheimer rally. Wij reden toen langs Teugen, waar wij een hotelsuite in een vliegtuig zagen. Toen dachten wij van: “o wat vet dat willen wij ook een keertje doen”, dus hebben wij een paar minuten niet opgelet en zo hebben wij twee letters gemist.  

Heb je wel eens onenigheid met je navigator? Wie bepaalt uiteindelijk?
Dat is wel grappig, want heel veel mensen vragen dat. Ze noemen dat dan “bolle ruiten”, maar wij hebben dat eigenlijk nooit. Soms irriteren wij ons wel, omdat wij allebei zo fanatiek zijn en willen winnen. Dus als het niet goed gaat, dan baal ik omdat ik uit de kaart ben of Daniëlle baalt omdat zij verkeerd rijdt. Maar nooit dat wij geïrriteerd zijn naar elkaar, wij hebben vaker de slappe lach.

Wat is het leukste/grappigste/mooiste moment wat jullie tijdens een rally hebben meegemaakt?
Oh dat weet ik niet. Wij hebben zo vaak de slappe lach gehad om helemaal niks. Er zijn bijvoorbeeld geen toiletten onderweg. Mannen kunnen gewoon ergens gaan plassen en dat wil je als vrouw ook kunnen, maar dat kan niet altijd. Dus een keer moest Danielle heel nodig plassen, dus zocht ze een plek en zei ze: “Hier zien ze mij niet”. Maar Danielle had een fel ORANJE i4talent trui aan, dus ik zei: “Nee hoor, ik zou gewoon in die trui gaan plassen, niemand die je ziet”. Dus omdat soort grappige dingen hebben wij dan de slappe lach. Of een keer hebben wij met een selfie gemaakt met een plassende Frits Wester op de achtergrond.  Dat was ook erg grappig.

Zijn er ook wel eens minder leuke dingen gebeurd tijdens een rally?
Met pech langs de weg staan. Wij hebben één jaar geen pech gehad en de andere jaren hebben we altijd pech gehad. Je rijdt namelijk met hele oude auto’s op van die smalle weggetjes in de bergen en ja die auto’s kunnen dat niet altijd aan. Dus wanneer je pech hebt, mis je je tijd, lig je uit je klassement of moet je weggesleept worden. Zo mis je soms een hele dag, waardoor je de maximale strafpunten krijgt en niet meer mee kan doen.

Welke bekende Nederlander zou jij wel naast je willen hebben tijdens het rijden van een rally en waarom?
Jeetje, ik heb echt geen idee. Ik kan geen bekende Nederlander bedenken. Ik heb wel eens met mijn vriend een soort oefenrally gereden en wij dachten dat het echt niet goed zou gaan, want wij hebben allebei geen geduld. Maar het ging eigenlijk verbazingwekkend goed, dus het zou wel leuk zijn om nog een keer met hem te rijden.

Welke rally staat nog op je wishlist? Wat moet daarvoor gebeuren om dat te rijden?
Wij willen heel graag nog de wintertrial doen, dat is voornamelijk in Scandinavië. Dus vooral met ijs en sneeuw. Ook de safarirally lijkt mij heel vet. Die gaat door Afrika en finisht bij Kaapstad. En de Panamericana door Argentinië lijkt mij ook heel gaaf. Deze duurt alleen wel drie weken, dus dan zouden wij ook drie weken weg  zijn van kantoor.